




Blog dedicated to the world largest cat spacey. Here you'll learn everything you ever wanted to know about Siberian tigers.
As the natural environment becomes worse, many creatures are endangered and some have died out. The Siberian tiger is considered endangered. It is the largest felid in the world and is known as the King of the Forest. In the 1980s, it was listed as one of the first-class national protected animals of China. To preserve this valuable species, the Siberian Tiger Park was built in 1996.
In a world where many animals are under siege, the Amur tiger – popularly known in the West as the Siberian tiger – offers an encouraging message: the population of the huge cat is showing signs of recovery.
Several reports have been published since the 1990s on the genetic makeup of the Siberian tiger and its relationship to other subspecies. One of the most important outcomes has been the discovery of low genetic variability in the wild Far Eastern population, especially when it comes to maternal or mitochondrial (mtDNA) lineages. It seems that a single mtDNA haplotype almost completely dominates the maternal lineages of wild Siberian tigers. On the other hand, captive cats appear to show higher mtDNA diversity. This may suggest that the subspecies has experienced a very recent genetic bottleneck caused by human pressure, with the founders of the captive population being captured when genetic variability was higher in the wild. However, it may well be that the Siberian tiger population has always shown relatively low genetic diversity, due to a small number of founders colonising the Far East. Work with the preserved remains of the now extinct Caspian Tiger (P.t. virgata) has shown that the two subspecies share a comparatively recent common history, at least when it comes to mtDNA lineages. It appears that tigers colonised central Asia at most 10,000 years ago, and the modern Siberian stock may be the result of a few Caspian tigers subsequently wandering east via northern Asia.
Siberian tigers reach sexual maturity at four years of age. They mate at any time of the year. A female signals her receptiveness by leaving urine deposits and scratch marks on trees. She will spend a week with the male, during which she is receptive for three days. Gestation lasts from three to 3½ months. Litter size is normally three or four cubs but there can be as many as six. The cubs are born blind in a sheltered den and are left alone when the female leaves to hunt for food.











